Fråga 2020/21:2774 Ersättningsjobb i Kiruna

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

I mitten av november 2018 fattade riksdagen beslut om att ersätta radio- och tv-avgiften med en allmän public service-avgift som tas ut via skatten. Beslutet innebar slutet för Radiotjänst i Kiruna, som sedan 1988 har drivit in avgiften från alla hushåll som har en tv-apparat.

Medarbetarna på Radiotjänst har i 30 år sett till att finansieringen av en politiskt oberoende public service fungerat. De har på sitt sätt hjälpt till att upprätthålla ett fritt och öppet demokratiskt samhälle.

I budgetpropositionen för 2019 fanns en anslagsökning till Skatteverket, Lantmäteriet och Statens servicecenter för att dessa myndigheter skulle tillskapa 120 ersättningsjobb i Kiruna. Efter det har Lantmäteriet skapat 53 nya tjänster och Skatteverket 18 nya tjänster i Kiruna. I slutet av mars i år kom beskedet att regeringen gett Statens servicecenter i uppdrag att flytta delar av verksamheten till Kiruna motsvarande 20 nya tjänster. Därmed finns det sammanlagt 91 tjänster i Kirunapaketet, och det blir inte 120 tjänster som regeringen har lovat.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att infria löftet om 120 ersättningsjobb till Kiruna?