Fråga 2020/21:2773 Gårdsförsäljning i Skåne

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett inslag i Sveriges Radio nyligen visade att tillverkningen av alkoholhaltiga drycker ökat med över 20 procent sedan 2018. Uppgifterna kommer från Sveriges Dryckesproducenter. Det totala antalet dryckesproducenter, inkluderande såväl producenter av alkoholhaltiga drycker som icke-alkoholhaltiga, ökar också. Totalt arbetar omkring 5 000 medarbetare i branschen. Många av företagen som startar gör det på landsbygden.

Rapporten visar också att själva produktionsanläggningarna hos producenterna är turistmål i sig. Detta bidrar till att utveckla andra näringar inom framför allt besöksnäringen, övernattningar och middagar på restauranger, för att nämna ett par självklara exempel.

Rapporten visar också att hälften av alla svenska vinproducenter finns i Skåne. Tyvärr kan ju inte någon av de skånska vinproducenterna, eller någon producent av alkoholhaltiga drycker i Sverige, sälja sina produkter i anslutning till sin tillverkningsverksamhet, med gällande lagstiftning.

Sent i höstas tillsatte regeringen en utredning för att utreda om gårdsförsäljning kan införas. Utredningen ska överlämna sitt slutbetänkande i december i år. Det kan vara värt att i sammanhanget påpeka att riksdagen redan våren 2018 i ett tillkännagivande gav regeringen i uppdrag att utreda frågan. Redan år 2010 visade en utredning hur gårdsförsäljning kan införas i överensstämmelse med EU-rätten och utan att detaljhandelsmonopolet äventyras.

Gårdsförsäljning skulle bidra till att utveckla besöksnäringen i allmänhet och besöksnäringen på landsbygden i synnerhet. Gårdsförsäljning skulle utveckla besöksnäringen i Skåne.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vilka initiativ kommer ministern att ta för säkerställa att gårdsförsäljning kan införas i god tid före valet hösten 2022?