Fråga 2020/21:2772 Samhalls uppdrag

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 27 februari 2020 beslutade regeringen om en ny ägarpolicy för bolag med statligt ägande. I den kan vi läsa att de statliga bolagen ska agera på ett sätt som åtnjuter offentligt förtroende. Med anledning av Uppdrag gransknings program den 28 april 2021 om Samhall och den målgrupp som förväntas åtnjuta uppdrag via bolaget kan vi konstatera att bilden som målas upp inte lever upp till begreppet offentligt förtroende.

Nu har regeringen beslutat om en förordningsändring i förordningen om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Ändringen innebär att regeringen förtydligar definitionen av skyddat arbete.

Citat från regeringens hemsida: ”För att anvisas till skyddat arbete ska en persons arbetsförmåga vara så nedsatt till följd av en funktionsnedsättning att personen inte kan få något annat arbete och deras behov ska inte kunna tillgodoses genom andra insatser.” Detta ska börja gälla från den 1 juni 2021.

Samhall ska enligt sitt statliga uppdrag ha en avkastning på eget kapital som ska uppgå till 7 procent. Soliditeten ska uppgå till minst 30 procent, och den vinst som uppkommer ska balanseras i ny räkning för främjande av bolagets fortsatta verksamhet. 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Tänker ministern ta några initiativ för att förändra det statliga bolagsuppdraget till Samhall?