Fråga 2020/21:2771 Riksrevisionens rapport om Pisa

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Riksrevisionens rapport Pisa-undersökningen 2018 – arbetet med att säkerställa ett tillförlitligt elevdeltagande (RiR 2021:12) fokuserar på exkluderingar och bortfall av elever utifrån målet att få svar på om detta har hanterats som sig bör.

Rapporten visar att så inte är fallet, då det finns brister i Skolverkets uppföljningsarbete gällande exkluderingarna. Kritik riktas och uttrycks som allvarligt mot såväl Skolverket som regeringen om att misstankar om felaktigheter i genomförandet inte följts upp på ett övertygande sätt.

Såväl Skolverket som regeringen och OECD har hänvisat det låga deltagandet till inflödet av migranter från åren före provet 2018.

I Riksrevisionens rapport framkommer att de ungdomar som kommit till Sverige i samband med flyktingkrisen har gått i svensk skola för länge för att de skulle kunna undantas från reglerna om deltagande i Pisaundersökningen.

Resultat från Pisa används som indikator i arbetet för svensk skola. Ett underlag som på olika sätt är missvisande om det verkliga läget ger fel signaler för att lägga politiska förslag som ska träffa rätt för elever och utbildare inom svensk skola och är också budgetpåverkande, då pengar avsätts för det som ska uppnås. 

Riksrevisionen skriver: ”Resultaten från Pisa-undersökningen används som målindikator i många sammanhang, bland annat i budgetpropositionen. Därför är det viktigt att resultaten går att lita på. Om Pisaundersökningen inte genomförs på ett tillförlitligt sätt kan det få konsekvenser för både utbildningspolitiken och förtroendet för statsförvaltningen.” 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att svensk skola ska leverera rätt information om status i Pisamätningar för att OECD ska kunna ha en korrekt bild av Sveriges utbildningssystem?