Fråga 2020/21:2769 Åtgärder för ökad lönsamhet inom jordbruket

av Staffan Eklöf (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Jordbruksverkets senaste strukturundersökning visar att under de senaste fyra åren har antalet jordbruksföretag minskat med 4 100 stycken. Det var företag som har mellan 2 och 100 hektar åkermark som minskade till antalet, medan företag med mindre än 2 eller mer än 100 hektar ökade i antal. Under 2020 fanns 60 procent av åkerarealen hos företag med mer än 100 hektar åkermark. Under 2020 fanns det totalt 58 800 jordbruksföretag i Sverige.

Den beskrivna utvecklingen kan sannolikt till stor del bero på för dåliga vinstmarginaler inom jordbruket och på att det krävs strukturrationaliseringar i form av stordrift för att få en acceptabel lönsamhet i jordbruket. Nyckeln torde därför vara åtgärder för att öka vinstmarginalerna och lönsamheten inom jordbruket generellt, inte minst om vi vill säkerställa en mångfald av storlekar och odlingsformer inom svenskt jordbruk, med därtill förstärkt försörjningstrygghet för hela landet.

Med anledning av den ovan beskrivna trenden frågar jag statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att öka den generella lönsamheten inom jordbruket på kort och lång sikt?