Fråga 2020/21:2768 Framtidens växtskydd

av Staffan Eklöf (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

EU-kommissionen problematiserar användningen av växtskyddsmedel i strategin Från jord till bord och skriver att den kommer att vidta åtgärder för att fram till 2030 minska den totala användningen av växtskyddsmedel med 50 procent.

EU-kommissionen föreslår alternativ såsom skärpt integrerat växtskydd och växelbruk. I Sverige är det mer eller mindre att slå in öppna dörrar. Kommissionen hänvisar vidare till säkra alternativ. Med tanke på de politiska låsningarna i godkännandeprocessen för sorter framtagna med modern växtförädling menas troligen inte dessa alternativ, som annars skulle kunna ha en stor potential att bidra till målet. Mekanisk ogräsbekämpning förordas slutligen. Det betyder fler körningar och mer dieselåtgång.

Det verkar som om EU-kommissionen har en aningslös ingångsvinkel i frågan om växtskyddsmedel. Det siffersatta målet är helt uppenbart taget ur luften, och ingen konsekvensanalys har gjorts. I Sverige har alla partier enhälligt efter noggrant utredande kommit överens om en livsmedelsstrategi som ska leda till ökad livsmedelsproduktion.

Med tanke på att vi troligen får varmare somrar kommer sjukdomar och skadegörare att bli ett större problem. Jordbruksmark bebyggs av tondöva kommunledningar, vilket gör att den brukade arealen minskar. Detta gör att behovet av växtskyddsmedel kommer att öka bara för att upprätthålla dagens produktionsnivåer. Bindande siffersatta mål i EU och Sverige om ökad ekologisk odling, som inte har stöd i riksdagen, leder till att produktionen minskar i Sverige. Ska Sverige producera mer livsmedel måste följaktligen avkastningen på konventionella fält öka än mer.

Detta innebär helt uppenbart att EU-kommissionens målsättningar inte kan uppnås i Sverige om livsmedelsstrategin ska uppnås. Troligen kommer användningen av växtskyddsmedel snarare att behöva öka om vi ska öka vår produktion betydligt och inte får använda sorter framtagna med modern växtförädling.

Därför vill jag fråga stastrådet Jennie Nilsson följande:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att skydda svensk livsmedelsproduktion genom att ge jordbrukarna redskap för att bekämpa ogräs, sjukdom och skadegörare i grödan?