Fråga 2020/21:2767 Samhalls grunduppdrag

av Saila Quicklund (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Ett flertal medier har rapporterat om grava arbetsmiljöbrister inom Samhall.

Dessutom framkommer fakta om att fel målgrupper erhåller det stöd som verksamheten är ämnad för samt att resultatet för de personer som kan lämna Samhall och anställas i ett reguljärt arbete är bristande.

Det finns dessutom en befogad diskussion om Samhalls marknadsaktiviteter över hela landet, där man mot bakgrund av både stora offentliga subventioner och en egen nedprioritering av sin egentliga målgrupp kan skaffa sig mycket stora marknadsandelar i förhållande till övriga privata aktörer.

Samhall har med tydlighet lämnat sitt ursprungsuppdrag, och personer med fysisk och intellektuell funktionsnedsättning upplever och uttrycker tillsammans med sina intresseorganisationer att de längre inte får en plats inom Samhall.

Redan 2017 styrks detta genom Statskontorets rapport om att personsammansättningen har ändrats. Nu återfinns en lägre andel av personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar och en större andel av utrikes födda personer inom Samhall.

Städning har blivit den dominerande arbetsuppgiften. Denna kräver hög såväl fysisk som intellektuell kapacitet, och detta gör att personer som tidigare fanns inom verksamheten nu exkluderas av Samhall.

Arbetsförmågan har ökat och personer med behov av stöd har minskat anmärkningsvärt de senaste fem åren.

Även Riksrevisionsverket är kritiska till avsaknaden av transparens inom verksamheten, och det råder oklarhet om vilka funktionsnedsättningar personerna inom Samhall har.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Kommer ministern att verka för att Samhall ska återgå till sitt ursprungsuppdrag?