Fråga 2020/21:2763 Bostäder till våldsutsatta kvinnor

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den som utsätts för våld i en nära relation får i många fall problem med sitt boende. Kommunerna kan i många fall inte erbjuda våldsutsatta kvinnor ett lämpligt boende på grund av den generella bristen på bostäder. I stället blir kvinnorna kvar längre än de behöver på jouren eller tvingas hålla till godo med otrygga tillfälliga bostäder. Utförsäljningen av allmännyttan, som ägt rum främst i storstadsområdena, gör inte saken bättre. Att det byggs bra lägenheter till rimliga priser är en grundläggande förutsättning för att kommunerna ska kunna ta sitt ansvar för våldsutsatta kvinnors och barns boende.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning är det många skyddade boenden som lyfter att det är ett problem att kvinnor och barn bor kvar länge på det skyddade boendet på grund av att det är svårt att hitta en ny permanent bostad. Det råder bostadsbrist i många kommuner, och detta gör att personer kan bli kvar längre än nödvändigt på det skyddade boendet. Det kan också leda till att kvinnan och barnen flyttar ut från det skyddade boendet utan att ha ett stadigvarande annat boende.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren

 

Vad avser ministern att göra för att öka möjligheten för att våldsutsatta kvinnor, och i förekommande fall deras barn, får egen bostad?