Fråga 2020/21:2761 Riksdagens tillkännagivande avseende Sjöfartsverket

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 22 april 2020 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att utreda Sjöfartsverkets verksamhetsform och finansiering för att hitta en bättre organisation än den nuvarande.

Järnväg och vägtrafik styrs av Trafikverket som är en myndighet, vilket innebär att verksamheten finansieras med anslag från statsbudgeten. Sjöfart styrs av Sjöfartsverket, ett affärsverk med mycket små anslag som inte täcker de delar som staten bör ha det ekonomiska ansvaret för. Sjöfartsverkets verksamhet finansieras till en stor del genom avgifter som tas ut från handelssjöfarten. Med tanke på den ekonomiska situation Sjöfartsverket befinner sig i, de konstant höjda farleds- och lotsavgifterna och hur dessa drabbar främst inlandssjöfarten och motverkar den överflyttning av gods från land till sjö som riksdag och regering beslutat ska vara en målsättning, brådskar det att utreda Sjöfartsverkets organisationsform och finansiering.

Regeringen har meddelat riksdagen att en analys av vilka åtgärder som bör vidtas med anledning av tillkännagivandet har påbörjats inom Regeringskansliet. Denna analys av vilken typ av utredning som ska tillsättas har pågått i över ett år.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

När avser regeringen att komma med ett förslag för en förändring av Sjöfartsverkets organisations- och finansieringsform?