Fråga 2020/21:2746 Tillgängligheten för människor med ledar- eller assistanshund

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En ledar- eller assistanshund öppnar samhället för människor med sjukdom eller funktionsnedsättning. En person med ledar- eller assistanshund behöver därför ha samma rätt som alla andra att vara i lokaler dit allmänheten har tillträde, till exempel restaurang, butik, gym eller vårdinrättning. Om en person med ledar- eller assistanshund nekas att komma in eller får delta på sämre villkor kan det innebära indirekt diskriminering eller diskriminering i form av bristande tillgänglighet.

Det finns inget absolut förbud mot diskriminering och heller ingen absolut rättighet att ta med sig en ledar- eller assistanshund. Skillnaden får dock inte vara större än vad som är sakligt påkallat.

Risk för kontaminering av livsmedel kan vara ett exempel på när det är tillåtet att neka hunden, men i Livsmedelsverkets rekommendationer anges att ”funktionshindrad person bör få medföra ledarhund, servicehund eller signalhund i serveringslokal och i vissa delar av en butik, under förutsättning att detta inte medför risk för att livsmedlen kontamineras”. I dagligvaruhandelns branschriktlinjer 5.7 står att ägaren till en restaurang bör släppa in sådana hundar och att hundarna får vistas i alla utrymmen i en affär utom där opaketerade varor saluförs.

Trots detta visar Diskrimineringsombudsmannens statistik att personer med ledar- eller assistanshund ofta blir nekade tillträde till butiker, mataffärer, gymlokaler, kaféer och andra lokaler.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka tillgängligheten för personer med ledar- eller assistanshund?