av Pia Steensland (KD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
För oss kristdemokrater är det en självklarhet att du ska ha rätt att få den assistans du behöver för att leva ett liv som alla andra oavsett var i landet du bor. Så är det inte i dag. Stat och kommun har ett delat ansvar. Alltför ofta ser vi att det blir kommunens budget – inte personens behov – som avgör assistansens omfattning. Många människor med funktionsnedsättning och deras familjer far oerhört illa. Så kan vi inte ha det.
Vi kristdemokrater menar att staten måste vara ensam huvudman för assistansen. Under hösten 2020 tog KD därför initiativ i socialutskottet tillsammans med M och V till den utredning som krävs för att detta ska bli verklighet. Glädjande nog vann vårt initiativ majoritetens stöd i riksdagen den 26 november 2020.
Tillkännagivandet uppmanar regeringen att skyndsamt tillsätta en utredning med målet att staten ska vara ensam huvudman för assistansen. Lagförslaget ska öka rättssäkerheten och kontinuiteten för personer med omfattande funktionsnedsättning som är i behov av personlig assistans. Utredningen ska också säkerställa att de personer som i dag har ett kommunalt beslut om personlig assistans ska bibehålla sin rätt till assistans när staten blir ensam huvudman och att de ska omfattas av det rådande omprövningsstoppet för assistansersättning.
Vi beklagar att januaripartierna (S, MP, C och L) röstade nej till initiativet att staten ska vara ensam huvudman för assistansen. Under debatten framkom att regeringspartierna inte hade bestämt sig för om det skulle vara bäst om det är stat eller kommun som har ett ensamt ansvar. Detta trots att berörda myndigheter, SKR och funktionshindersrörelsen i stort uttryckligen uttalar att de anser att det är staten som ska vara ensam huvudman för assistansen.
S och MP uttryckte under riksdagsdebatten att de, i stället för att utreda detaljerna kring hur ett statligt huvudmannaskap ska vara utformat, vill utreda för- och nackdelar med att staten eller 290 kommuner får ett samlat huvudmannaskap. Detta är också i enlighet med januariöverenskommelsen i vilket det står följande: ”Utred också frågan om huvudmannaskapet för den personliga assistansen. (Utredning 2021. Eventuell ny lagstiftning under nästa mandatperiod.)”
I en tidigare skriftlig fråga (2020/21:1251) frågade jag socialministern om regeringen avser att följa januariöverenskommelsen och utreda om det är stat eller kommun som ska ha ett samlat huvudmannaskap för den personliga assistansen, eller om regeringen avser att verkställa riksdagens vilja att det är staten som ska vara ensam huvudman. Den 20 januari fick jag följande svar på den aktuella frågan: ”Direktiv till en utredning om huvudmannaskapet för personlig assistans bereds för närvarande i Regeringskansliet. Regeringens närmare ställningstaganden kommer att framgå av de senare beslutade direktiven.”
Det har nu gått tre månader sedan ministerns svar, och den aviserade utredningen är ännu inte presenterad. Det är många människor med omfattande funktionsnedsättning som hamnar i kläm i dagens situation med det dubbla huvudmannaskapet för den personliga assistansen. Regeringens passivitet riskerar att allt fler människor far illa och inte får den assistans de behöver för att klara vardagen.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
När kommer direktiven för den aviserade utredningen om huvudmannaskapet för den personlig assistansen att presenteras?