Fråga 2020/21:2743 Strategin för romsk inkludering

av Tina Acketoft (L)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Under ledning av statsrådet Erik Ullenhag (FP) togs det 2012 fram en strategi för romsk inkludering. Även riksdagen fattade beslut om denna. Den övergripande målsättningen med strategin är att ”den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som en person som inte är rom”. Några av de områden som tas upp i strategin är arbetsmarknad, utbildning, civilsamhället och bostäder. Dessutom poängteras att rättighetsperspektivet och romskt deltagande och inflytande ska genomsyra strategin.

Länsstyrelsen i Stockholms län har ansvaret för samordningen av strategin. Länsstyrelsen har också uppdraget att kontinuerligt följa upp strategin.

En annan del av den romska strategin var framtagandet av en vitbok som belyser majoritetssamhällets övergrepp mot och kränkningar av romer under 1900-talet. Det är dock viktigt att vitboken sprids i samhället för att på så vis öka kunskapen om denna mörka del av svensk historia som hände för inte allt för länge sedan.

Antagandet av strategin innebar en tydlig prioritering av frågor om romsk inkludering. Det finns dock en oro för att arbetet med strategin har nedprioriterats av nuvarande regering.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad avser ministern att göra för att ge ny kraft åt arbetet med strategin och för att den kunskap som kommer fram i vitboken sprids i samhället?