Fråga 2020/21:2741 Socialjour dygnet runt

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

”Enligt socialtjänstlagen har socialnämnden det yttersta ansvaret att ge stöd och skydd till barn och unga som behöver detta oavsett tid på dygnet. Att inrätta en socialjour kan vara ett sätt för socialnämnden att organisera sig för att leva upp till gällande bestämmelser. Av Socialstyrelsens öppna jämförelser framgår att 89 procent av kommunerna uppger att de har en socialjour bemannad med socionomer alla dagar, hela dygnet och det förekommer även att kommuner regionalt har en gemensam socialjour. Vi får aldrig sluta sträva efter att täta skyddsnäten runt våra barn och unga. Vi måste ha en gemensam nollvision mot att barn faller mellan stolarna, glöms bort och göms.” Svar från Lena Hallengren på en skriftlig fråga 2020/21:757.

Lena Hallengren skriver att vi ska ha en nollvision mot att barn faller mellan stolarna. Ändå är det 11 procent av alla kommuner i landet som inte har en socialjour eller en socialtjänst som finns tillgänglig dygnet runt.

Tyvärr är dagens socialtjänsts tillgänglighet inte alls anpassad efter behoven. Vi måste säkerställa en tillgänglighet alla dagar i veckan, alla tider på dygnet i alla delar av landet. Som det ser ut i dag håller man oftast bara öppet klockan 8–16 på vardagar medan den ordinarie verksamheten är stängd under kvällar och helger samt med minskning av personal under semestertider (utom socialjouren, som har begränsade resurser). Vid dessa tider sker det mesta eländet, och behovet av stöd och insatser ökar. Det råder också oacceptabla skillnader mellan kommunerna i Sverige. Socialtjänstlagen är inte lika för alla. Det duger inte.

Exempel på perioder då socialtjänsten håller stängt är jul, påsk och midsommar, och under semestertider är det begränsade resurser. Det borde vara tvärtom! Mer resurser under dessa perioder, för vi vet att det händer mer elände just då. Vi vet att detta är perioder då många barn far illa och i stället för glädje och förväntningar har en klump i magen av oro och rädsla.

I dag finns möjlighet att via 114 14 komma i kontakt med socialjour, men enligt SOS Alarm fungerar inte detta överallt runt om i landet eftersom alla kommuner inte alltid har tillgängliga resurser. Det är dessutom svårt för ett barn att genom polisens telefonnummer traggla sig genom olika tonval för att komma fram till socialtjänsten. Det är heller inte optimalt eftersom socialjouren är till för de mest akuta ärendena och kanske inte rådgivning eller stödinriktade insatser.

Barn ska inte falla mellan stolar bara för att politiken inte mäktar med att skapa enkla och trygga vägar in till socialtjänsten när de är i behov av hjälp. Telefonnumret 114 14 är ett nummer som barn förmodligen inte vet vad som finns bakom. Informationen är inte anpassad för att rikta sig till barn så att det blir tydligt att de kan får hjälp: ”Hit kan ni vända er och få prata med en vuxen person som kan hjälpa er.” Detta är skamligt.

Socialministern borde ta sig tid att surfa runt lite på kommuners hemsidor och även polisens, och tänka sig in i att hon är femåringen som just bevittnat att pappa slagit mamma igen och känner en maktlöshet och vill ha hjälp.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att utsatta barn i behov av hjälp ska ha en socialtjänst att vända sig till dygnet runt, och avser ministern att vidta några särskilda åtgärder inom de 11 procent av kommunerna som inte har en socialjour?