Fråga 2020/21:2740 Anslagen till vägunderhåll

av Johan Hultberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sveriges infrastruktur är till stora delar allvarligt eftersatt, vilket är särskilt tydligt bortom våra större städer och vägar. Underhållsskulden är stor och har de senaste åren bland annat resulterat i att hastigheten har sänkts på 125 mil statlig väg.

En del av Sverige där infrastrukturen verkligen är eftersatt och där bristande vägunderhåll är ett mycket stort problem för människor och företag är Dalsland. Tidningen Dalslänningen har i ett antal artiklar den senaste tiden åter uppmärksammat problemen. ”Indignationen bland människor som måste använda landsortens vägar där det hela tiden sänks hastigheter, smalnas av, sätts upp fartkameror och så vidare är stor. Så fort man ger sig ut på större vägar som leder mot Stockholm är det i stället säkrare vägar och högre hastigheter som gäller”, konstaterar tidningens chefredaktör Thomas Wallin i en ledare om den dåliga vägstandarden.

Nu har regeringen precis lagt fram sin infrastrukturproposition. Den innehåller totalt sett ökade satsningar på Sveriges infrastruktur vilket är bra och alldeles nödvändigt. Men för alla människor och företag i Dalsland är propositionen en rejäl besvikelse. I stället för att satsa på god infrastruktur i hela Sverige väljer regeringen att prioritera höghastighetsbanor, vilket kommer att tränga undan andra viktiga satsningar på såväl underhåll som nyinvesteringar. I regeringens proposition saknas 32 miljarder för att ens upprätthålla bibehållen standard på väg och järnväg. Regeringens besked är alltså att standarden på de svenska vägarna och järnvägarna ytterligare kommer att försämras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Varför har ministern och regeringen lagt fram en infrastrukturproposition där anslagen till vägunderhåll enligt Trafikverket inte räcker för att ens bibehålla dagens standard på vägnätet?