av Eric Palmqvist (SD)
till Utbildningsminister Anna Ekström (S)
I statsrådets svar på fråga 2020/21:2584 av Björn Söder (SD) Föräldrars synpunkter på sina barns undervisning och fråga 2020/21:2588 av Markus Wiechel (SD) Rätten till engagemang i sina barns skolgång anför Anna Ekström bland annat följande:
”Lärare måste kunna känna att de har samhällets stöd med att upprätthålla en god arbets- och lärandemiljö. Lärare ska inte behöva anpassa undervisningen efter vårdnadshavares partipolitiska önskemål.”
Av 1 kap. 5 § skollagen (2010:800) framgår att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Av skollagen framgår även att det är rektor som är ansvarig för att leda och samordna det pedagogiska arbetet i skolan. Vidare anges att det är läraren som ansvarar för undervisningen och beslutar om betyg.
Till detta kommer de grundläggande demokratiska fri- och rättigheter på vilka vårt samhälle vilar, såsom föreningsfriheten, rätt till fri opinionsbildning och åsiktsfrihet.
Då distansundervisning har blivit vanligt förekommande under den pågående pandemin har föräldrar i högre grad än tidigare beretts möjlighet att få insyn i sina barns undervisning. Nyligen reagerade en förälder i Hörby på vad som förmedlades till hans barn under en historiekunskapslektion. Pappan ansåg att det läraren lärde ut var att betrakta som vänsterpropaganda. Med anledning av detta tillskrev han läraren vars undervisning han kritiserade. Skolans rektor svarade på kritiken med att han hade förtroende för att läraren följde skollagen när det gäller objektiv undervisning.
När detta blev känt uttalade utbildningsministern följande i SVT: ”lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte behöva vara rädda för att makthavare lägger sig i deras lektioner”. SVT skriver också att ”Anna Ekström (S) säger att hon blir upprörd av hur SD-toppen blandat sig i undervisningen och att hon ser allvarligt på det”.
Med anledning av ovanstående resonemang är min fråga till utbildningsminister Anna Ekström:
Är det ministerns uppfattning att en vårdnadshavares kritik mot otillbörlig politisk påverkan riktad mot skolelever under lektionstid är att likställa med krav på att ”anpassa undervisningen efter vårdnadshavarens partipolitiska önskemål”, och om så, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förstärka alla vårdnadshavares grundläggande demokratiska rätt att fritt engagera sig partipolitiskt utan att detta engagemang samtidigt diskvalificerar vårdnadshavaren från att få framföra synpunkter på utbildningens innehåll eller saklighet?