Fråga 2020/21:2732 Kyrkor och hockeyarenor

av Mikael Oscarsson (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Reglerna kring pandemilagen är inte konsekventa och bör ändras. Låt mig ta ett exempel.

Helgen den 23–24 april spelades semifinal mellan Skellefteå och Rögle i Ängelholm. Under matchen fanns många supportar på plats i arenan där man hade fyllt ståplats med bord och där man var max fyra personer vid varje bord. På plats fanns polis och ordningsmän som utövade tillsyn, vilket också påpekades i tv-sändningen.

Detta inspirerade en pastor på västkusten att vilja göra samma sak i sin kyrka på Hönö.

Han vände sig till Länsstyrelsen och berättade om kaféet på hockeyarenan och frågade om det gick att starta ett kafé i kyrkan och ha gudstjänst. Svaret var nej, eftersom det är en allmän sammankomst. Spelar man musik blir det underhållning och då gäller inte kaféregler.

Han undrade då om inte hockey i semifinal är underhållning och frågade om det gick att ha kafé och samtidig spela upp en förinspelad gudstjänst på projektor?

Nej, det blir en allmän sammankomst var svaret. Men får vi ha kafé och spela upp en hockeymatch, frågade han då. Pastorn fick då ett ja.

Pastorn anser detta visar att kyrkorna diskrimineras.

Tidigare har det sagts att problemet med att vara i en kyrka är att man är kvar under en längre tid och sjunger och därmed ökar risken för smitta. Men under hockeymatch på Rögle arena gör man just det.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att ändra dessa regler så att även kyrkor kan ha kafé med max fyra personer vid varje bord, på samma sätt som hockeyarenor?