av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Tibetanen Gedhun Choekyi Nyima försvann i kinesiskt förvar som ung pojke för hela 26 år sedan. Den 14 maj 1995 erkändes den då sex år gamla pojken som den 11:e Panchen Lama, en reinkarnation av sin föregångare, den 10:e Panchen Lama, som dog 1989.
Erkännandet av den exilerade tibetanska andliga ledaren Dalai Lama upprörde inte helt oväntat de kinesiska myndigheterna som räds förekomsten av all religion, kultur, traditioner eller annat som kan hota kommunistpartiets världsbild. Av den anledningen valde de kinesiska myndigheterna att bara tre dagar senare ta pojken och hela hans familj i förvar.
Söndagen den 25 april var Panchen Lamas 32:a födelsedag, och än saknas kännedom om vad som hänt honom. Från amerikanskt håll har man aktivt försökt sätta press på de kinesiska myndigheterna, i syfte att få reda på mer information och helst möjliggöra en träff med den framstående buddhistiske ledaren. USA:s kommission för internationell religionsfrihet (USCIRF) upprepade exempelvis under förra veckan sin uppmaning till den kinesiska regeringen att helt släppa Gedhun Choekyi Nyima. Dessvärre utan resultat.
Det råder ingen tvekan om att USA har tagit detta på allvar. Under 2020 antogs till och med en lag, Tibet Policy and Support Act of 2020, i syfte att förtydliga USA:s politik gentemot Tibet som innebär att urvalet av tibetanska religiösa ledare endast ska kunna fattas av tibetaner (utan kinesisk regeringsinblandning). Frågan är dock vilket stöd USA får från övriga i det internationella samfundet.
Utrikesminister Ann Linde önskas därmed svara på följande fråga:
Hur ställer sig ministern till USA:s arbete beträffande frigivandet av Panchen Lama och tibetanernas rätt att själva välja sina religiösa ledare, och har ministern själv vidtagit några åtgärder i syfte att främja detta arbete?