Fråga 2020/21:2713 Riktade åtgärder till kommuner som är beroende av gränshandel

av Pål Jonson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronapandemin har slagit stenhårt mot gränshandeln. För många shoppingcenter i gränsbygder är verksamheten i princip helt utplånad på grund av den stängda gränsen mellan Sverige och Norge.

Enligt en rapport från HUI Research på uppdrag av Region Värmland och Västra Götalandsregionen omsatte den norska gränshandeln 27,9 miljarder och skapade cirka 7 200 arbetstillfällen innan pandemin över en natt lade en död hand över försäljningen. Under 2020 tappade gränshandeln 87,5 procent, enligt Statistisk sentralbyrå som är Norges motsvarighet till SCB. Detta trots att pandemin slog till först i mars 2020.

Enbart i Värmland omsatte gränshandeln 6,1 miljarder och i Eda kommun, där Charlottenbergs shoppingcentrum ligger, arbetar var fjärde person inom detaljhandeln. De kommuner i Sverige som är hårdast drabbade av det drastiska fallet i gränshandeln är enligt HUI Research Årjäng, Eda, Arvika, Strömstad, Tanum och Torsby. Fallet i intäkter från gränshandeln påverkar både arbetsmarknaden och skatteunderlaget i dessa kommuner på ett mycket mer omfattande sätt än i övriga delar av Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern och regeringen villiga att vidta några riktade insatser till stöd för just de kommuner i Sverige som är hårdast påverkade av fallet i gränshandeln?