Fråga 2020/21:2712 Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

av Magnus Stuart (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Boverket har tidigare fått ett regeringsuppdrag att fortsätta verka för en effektiv och enhetlig tillämpning av plan- och bygglagen i en digital miljö.

Boverket har beslutat att kommunerna ska ha alla sina nya detaljplaner helt digitala från den 1 januari 2022. Detta är mycket positivt och kommer att innebära många fördelar för markägare, entreprenörer, allmänhet med flera. Det kommer också att ge betydligt större möjligheter till digitala bygglovsprocesser i framtiden.

Detta är bra. Men när kommuner nu börjar digitalisera har problem uppstått, och de beror på statens möjligheter att hantera digitala lösningar.

Problemet är att kommunerna digitaliserar sina detalj- och översiktsplaner, men ännu har inte staten möjlighet att lagra digitala planer. Detta innebär att kommunerna nu skapar helt digitala planer men tvingas lämna analoga papperskopior till staten.

Myndigheterna fattar beslut men kan själva inte hantera de produkter som de kräver att kommunerna ska skapa. Detta leder till stora problem och frustration, och framför allt visar det återigen på problemen som uppstår när samhällsutvecklingen går snabbare framåt än vad lagstiftningen hinner med.

Ett tydligt exempel på detta sker nu i Södermanland och i Strängnäs kommun. Kommunen arbetar nu med sin nya helt digitala översiktsplan, och när man har samråd med Länsstyrelsen får kommunen följande besked:

”I väntan på att ett enhetligt arbetssätt hunnit utvecklas (vilket med största sannolikhet kräver lagändringar) så menar vi på Länsstyrelsen att kommunen även fortsättningsvis behöver skicka in översiktsplaner och samtliga handlingar i ett format som är lämpligt ur diarieföring och arkivhänseende (PDF/a) och att kommunen skickar de handlingar som ska utgöra översiktsplanen till vår e-postadress sodermanland@lansstyrelsen.se. Det är viktigt att översiktsplanens kartor kan diarieföras och arkiveras.”

Kommunerna gör nu stora investeringar i digital programvara för att kunna göra sina planer helt digitala, och de undrar naturligtvis hur det kommer sig att staten inte kan hantera de digitala dokument som de har beslutat att kommunerna ska ta fram. Förutom att detta kräver extra arbetsinsatser för kommunerna blir naturligtvis kostnaderna högre då kommunerna måste ha två parallella system.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vad tänker statsrådet göra för att omgående se till att länsstyrelserna kan ta emot digitala detalj- och översiktsplaner från kommunerna?