Fråga 2020/21:2701 Efterlevandestöd till samhällsbärare

av Ann-Sofie Alm (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det finns människor i vårt land som är beredda att ställa upp varje minut dygnet runt, varje dag året runt, oavsett om det är måndag morgon, lördag kväll eller julafton.

De finns där när det uppstår tillbud och olyckor i form av eldsvådor, trafikolyckor, drunkningar, skogsbränder, översvämningar och stormskador. De finns där redo att skydda oss från främmande makt, inre hot och dolda hot likt terrorism. De finns där i trafiken, i gänguppgörelsernas stridigheter, i narkotikatillslagens och kriminalitetens kärna och de finns där i främsta ledet och tröstar, bistår, hjälper och tar om hand det liv som finns och, när det värsta inträffar, det liv som fanns.

De utbildar sig för tänkbara och otänkbara scenarion, de anpassar sig snabbt efter beslut och förändrar arbetssätt efter ny utrustning och nya rutiner, de tillser att de är i god fysisk form för att orka med den arbetsbelastning de kan komma att utsättas för och parallellt arbeta med olycksförebyggande och brottsförebyggande ute i vårt samhälle.

Dessa samhällsbärare brukar gå under samlingsnamnet blåljuspersonal och militär personal. De har en lön som lämnar mycket att önska, och de har i många fall ett akut behov av flera kollegor. De lämnar varje arbetsdag sin familj för att gå till ett arbete där de riskerar sitt liv för att hjälpa oss andra. Den oron lär sig familjen att hantera, att leva med.

Men när den värsta tänkbara olyckan sker och dödsfall i tjänst inträffar finns ett efterlevandeskydd som inte svarar upp mot den risk dessa människor i sin tjänst tar för oss andra. För att den efterlevande, sörjande familjen ska kunna bo kvar i huset och betala räkningarna med endast en inkomst den första tiden efter ett dödsfall behövs oftast insamlingar från kollegor och andra som bistår med ekonomisk hjälp. Alla kollegor vet att systemet fallerar, och insamlingen sker nästan per automatik.

Så ska det inte behöva vara, samhället ska ställa upp så som de har ställt upp för samhället, och därför behövs en översyn av efterlevandeskyddet hos personal inom räddningstjänst, polis och militär personal som förolyckas i tjänst.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att efterlevandeskyddet bättre ska skydda de efterlevande vid dödsolyckor för blåljuspersonal och militär personal i tjänst?