Fråga 2020/21:270 Stöd till gränsregionen mot Norge

av Elin Segerlind (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Covid-19-pandemin har förändrat mångas vardag. Nu är gränsen mot Norge plötsligt stängd, och den som ska åka in behöver ha goda skäl.

Norra Bohuslän och västra Värmland är två regioner som har påverkats hårt av den stängda gränsen. Där finns några av Sveriges viktigaste gränshandelsområden, bland annat i kommunerna Strömstad och Eda, med en handel som har varit källa till många arbetstillfällen. I Strömstad har man redan varnat för att 1 500 människor står inför arbetslöshet, och vi börjar se liknande tendenser i västra Värmland.

Gränsregionen står inför en kris. Lösningen är inte att rädda vad som räddas kan utan i stället att blicka framåt för att skapa stabila levnadsmöjligheter i regionen.

Vänsterpartiet vill se att regeringen tar ansvar för en gränsregion i kris. Regionen behöver förbättrade kommunikationer på flera olika sträckningar, både nationellt och in i Norge. Arbetsförmedlingen behöver komma tillbaka, och det behövs ett omställningskontor som kan stödja företag och arbetare vidare. Ett sådant kontor behöver arbeta för hela regionen.

Tillsammans med grannkommunerna på norska sidan har Bohuslän, Dalsland och Värmland en befolkning på 1,1 miljoner människor. För en hållbar framtid behöver människor kunna röra sig över gränsen och arbeta och leva i hela regionen.

Mot bakgrund av vad som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stödja gränsregionen mot Norge med riktade insatser för att klara arbetstillfällen, goda levnadsförhållanden och en stark relation med Norge?