Fråga 2020/21:2699 Avskrivningsregler för fastigheter på landsbygden

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Det råder bostadsbrist i huvuddelen av Sveriges kommuner. Det finns en rad skäl till de allvarliga problem som råder på bostadsmarknaden. Ett problem är att det är svårt för privatpersoner att få banklån för att bygga nya bostadshus på landsbygden. Skälet är oftast att produktionskostnaden för hus på landet är högre än marknadsvärdet. Det innebär att värdet på nybyggnationen när den väl är färdigställd måste avskrivas. Det medför att bankerna ofta inte är villiga att bevilja några lån för detta syfte.

I praktiken leder detta till att det helt enkelt ofta saknas förutsättningar för att bygga nya hus på landsbygden, vilket ytterligare driver på urbaniseringen av Sverige. Boverket har haft i uppdrag att ge förslag på hur byggande av hus på landsbygden kan finansieras med ett bättre resultat. Myndigheten har bland annat föreslagit att ett topplån från staten med en högre ränta än bankernas marginalränta ska erbjudas. Det återstår dock att se om denna åtgärd blir verkningsfull.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några andra åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för att bygga bostäder på landsbygden?