av Markus Wiechel (SD)
till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Tråkigt nog är vi flera som kan konstatera att frågan om techjättarnas censur plötsligt blir aktuell igen. Journalisten och författaren Lisa Bjurwald fick sitt Twitterkonto nedstängt på grund av ”misstänkt suspekt aktivitet”. I en krönika på Dagens Arena kommenterar den profilerade journalisten stängningen med att ingenting suspekt kommer från hennes konto då det används för att posta länkar till svenska och utländska artiklar, kommentarer samt frågor till andra Twitteranvändare om exempelvis nyhetshändelser, politik, samhälle, kriminalitet och journalistik. Hon tydliggör också att kontot närapå enbart används i jobbsyfte.
Bara dagar senare framkommer det att den mediestödsberättigade nyhetskanalen Exakt 24:s Youtubekanal helt utan förklaring har stängts ned. Kanalen är en av de största i Sverige med över 10 miljoner visningar.
Dessa två färska nedstängningar från monopolliknande aktörer bekräftar behovet av att återkommande se över skyddet av yttrandefriheten. För undertecknads del spelar det föga roll om Bjurwald eller Exakt 24 stängs ned. Jag följer inget av dessa konton som båda på olika sätt präglas av åsikter väsensskilda från de jag har. Det är dock ett problem när viktiga samhällsaktörer som dessa tystas, till synes dessutom helt utan någon rimlig anledning. Som Bjurwald skriver är det ”någonting djupt osunt i att ett företag som Twitter får diktera formen för hur vi uttrycker oss”.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:
Hur ser ministern på det faktum att it-jättar som har en monopolliknande ställning kan censurera viktiga samhällsaktörer, och kan vi förvänta oss åtgärder från ministerns sida i syfte att, inte minst på nätet, ytterliga stärka yttrandefriheten?