Fråga 2020/21:2692 Förlängd avbetalningstid på lån

av Markus Wiechel (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronapandemin har som bekant inneburit enorma ansträngningar för svenska småföretagare, en grupp som är livsviktig för att samhället och välfärden över huvud taget ska fungera. För flera av dessa är i princip samtliga tidigare buffertar tömda, och de har tvingats bli varse ytterst begränsade möjligheter till nya lån.

I detta läge har lån från företagarnas eget skattekonto kommit att bli ett sätt att klara situationen i avvaktan på besked från andra stödinsatser. Det ligger naturligtvis i regeringens intresse att rädda så många småföretagare som möjligt från konkurs. Det borde även ligga i regeringens intresse att genom stimulans möjliggöra förutsättningar för en rejäl återstart efter pandemin. Av den anledningen borde behovet av förlängd avbetalningstid på lånade medel från skattekontot tas i beaktande.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för att förlänga småföretagarnas återbetalningstid på lån från skattekontot eller på annat sätt underlätta för aktörer som till följd av pandemin har små eller inga buffertar?