Fråga 2020/21:269 Obligatorisk förskola från två års ålder

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

11 socialdemokratiska riksdagsledamöter, varav två är ledamöter i Socialdemokraternas partistyrelse, föreslår i en motion till Sveriges riksdag att förskolan ska göras obligatorisk från två års ålder. 11 procent av den socialdemokratiska riksdagsgruppen önskar alltså genomföra ett sådant ingrepp i de svenska vårdnadshavarnas fria vilja och rätten att bestämma över sina egna barn. En mycket skrämmande utveckling.

Regeringens samarbetspartner Liberalerna har varit tydliga med att man anser att förskolan ska vara obligatorisk från fem års ålder. Omstartskommissionen, som arbetat på uppdrag av Stockholms Handelskammare, föreslår obligatorisk förskola från fyra års ålder, och Jämställdhetskommissionen (SOU 2020:46) föreslår obligatorisk förskola från tre års ålder.

En majoritet av alla barn som fyllt ett år går redan i svensk förskola. I områden som av Polismyndigheten klassats som utsatta eller särskilt utsatta områden är antalet däremot betydligt lägre. Är det då verkligen rimligt att de familjer i resten av Sverige som önskar ha sina barn hemma med sin mamma och pappa ska tvingas in i en allmän förskola som ett desperat försök av regeringen att få bukt med åratal av misslyckad integrationspolitik?

Svensk förskola är fantastisk, på så många vis. En del av dess förträfflighet är dock det faktum att den är just frivillig.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är därför:

 

Kommer ministern verka för att förskolan ska göras obligatorisk för alla barn, och i så fall från vilken ålder?