Fråga 2020/21:2688 Krisstöd till företagare som varit föräldralediga

av Ulla Andersson (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I betänkande 2020/21:FiU38 föreslog finansutskottet bland annat att riksdagen skulle rikta ett tillkännagivande till regeringen om att den ”bör åtgärda vissa brister i befintliga krisstöd för enskilda näringsidkare. Det handlar för det första om att regelverket bör göras mer flexibelt när det gäller jämförelseperiod för enskilda näringsidkare som har varit föräldralediga eller sjukskrivna under det föregående årets jämförelsemånader”. Kammaren biföll utskottets förslag.

Förslaget har sin bakgrund i att personer som har sin försörjning genom en enskild firma och som under det föregående årets jämförelsemånader varit föräldralediga eller sjukskrivna i många fall inte kunde ta del av krisstöden. Den statiska regleringen av jämförelsemånaderna hindrade därigenom annars väl fungerande företag att få hjälp med att övervintra pandemin. Utskottet ansåg därför att regelverket bör göras mer flexibelt när det gäller jämförelseperiod för enskilda näringsidkare som har varit föräldralediga eller sjukskrivna under det föregående årets jämförelsemånader.

Regeringen har besvarat tillkännagivandet genom att ändra förordningen (2021:143) om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare för augusti 2020–februari 2021 enligt följande: ”Om den enskilda näringsidkaren fått föräldrapenning eller sjukpenning enligt socialförsäkringsbalken under sammanlagt mer än hälften av antalet kalenderdagar under den referensperiod som avses i andra stycket får i stället stödperiodens motsvarande månader 2018 utgöra stödperiodens referensperiod (alternativ referensperiod).” Det betyder i praktiken att man måste ha fått föräldrapenning tre och en halv dag per vecka för att omfattas av förändringen i regelverket.

Enskilda näringsidkare som inte omfattas av det ändrade regelverket eftersom de har tagit ut föräldrapenning tre dagar i veckan under 2020 har hört av sig till Vänsterpartiet. Frågan är om detta var avsikten med utskottets tillkännagivande och regeringens ändring av förordningen, eller om regeringen analyserade effekterna av den gräns den satte i förordningen.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:'

 

Avser ministern ta några initiativ för att åtgärda de brister i förordningen (2021:143) om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare för augusti 2020–februari 2021 som beskrivs ovan?