Fråga 2020/21:2686 Avgiften på 2 900 kronor för virkesupplag

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 22 april 2020 tog riksdagen bland annat följande beslut som behandlades i betänkande 2019/20:TU1:

”Bifall till utskottets initiativ till tillkännagivande om att regeringen bör verka dels för en återgång till en ordning där det inte tas ut några avgifter för tillstånd till virkesupplag utmed allmän väg, dels för att Trafikverket snarast underlättar administrationen för skogsföretagen i samband med ansökan om tillstånd för virkesupplag utmed allmän väg.”

Så här står det fortfarande på Trafikverkets hemsida: 

”Avgift för prövning av ansökan om upplag inom vägområde för allmän väg är för närvarande 2 900 kronor och ska betalas innan ansökan handläggs. Avgiften omfattar handläggning av ärendet och återbetalas inte, även om det blir avslag på ansökan. Hur du gör inbetalningen framgår av den bekräftelse som du får om att vi har mottagit din ansökan.”

Nu har det gått drygt ett år sedan riksdagen tog beslutet, och fortfarande har inte regeringen agerat och åtgärdat problemen med tillståndssökningarna och avgifterna på 2 900 kronor.

Det är nonchalant både mot landets skogsägare och riksdagen att ingenting har åtgärdats enligt tillkännagivandet, trots att det borde vara välkänt att åtgärderna förväntades bli genomförda skyndsamt. 

Nu när våren och sommaren kommer ökar granbarkborreangreppen igen. I dag kan skogsägare på grund av granbarkborren vara tvingade att avverka ett mindre antal träd och köra ut dem från skogen för leverans. Att lägga ut små travar där intäkterna inte ens täcker den avgift som man nu tvingas betala in till Trafikverket är ju helt orimligt.  Dessa avgifter är ett hån mot alla på landsbygden och deras behov av att kunna använda vägarna för sina virkesleveranser. 

Den förra frågan jag ställde till ministern var i november 2020 och rörde då om avgiften skulle tas bort under 2020. Ministern svarade då att ärendet bereddes på Regeringskansliet, men med facit i hand ser vi nu att avgiften fortfarande inte är borttagen, och nu har det gått över ett år sedan beslutet togs. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta bort handläggningsavgiften på 2 900 kronor för virkesupplag utmed allmän väg?