Fråga 2020/21:2674 Stiftelser som inte får del av projektstöd

av Magnus Stuart (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Regeringen har beslutat om flera insatser för att minska de ekonomiska konsekvenserna av pandemin för civilsamhället.

Tyvärr finns det stora problem i och med att associationsformen stiftelser har uteslutits från möjligheten att söka projektstöd från MUCF för bidrag till insatser för socialt särskilt utsatta.

I civilsamhället drivs en stor andel av aktörerna i stiftelseform, men de kan inte komma i åtnjutande av de beslutade projektstöden. Det innebär att verksamheter som gör stora satsningar på barn och unga – kvinnojourer med flera – inte kan få det stöd de så väl behöver just för att de drivs i stiftelseform.

Våldet mot kvinnor är tyvärr en mycket aktuell fråga. Regeringen gör en speciell satsning mot civilsamhället i sin vårbudget. Den innebär bland annat ytterligare 90 miljoner kronor under 2021 till organisationer som bland annat arbetar med våldsutsatta kvinnor. Men det är endast föreningar som kan söka medlen – inte aktörer som är stiftelser. Det innebär att flera av civilsamhällets aktörer inte kan söka bidragen.

Två konkreta exempel:

Stiftelsen Unga Kvinnors Värn, som sedan snart hundra år driver skyddade boenden för hotade och våldsutsatta kvinnor, kan inte komma i åtnjutande av dessa bidrag. Det är en stiftelse som gör stora insatser för kvinnor som behöver skydd.

Bräcke Diakoni drivs i stiftelseform och arbetar med såväl barn och unga som gamla och personer med funktionsnedsättningar. Även de är exkluderade från detta stöd.

Riksdagen har i enlighet med ett tillkännagivande bett regeringen att återkomma till riksdagen med ett stöd som ”bättre når fram till det breda civilsamhället” (bet. 2020/21:FiU43 punkt 2, rskr. 2020/21:199–205). Anslagen till den ideella sektorn har ökats i vårändringsbudgeten för 2021 (prop. 2020/21:99) men fortfarande utesluts stiftelser att söka.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Tänker ministern se till att stiftelser som gör stora insatser i civilsamhället också kan få möjlighet att söka dessa stöd?