Fråga 2020/21:2672 Slopande av flipperspelslagen

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Innan coronapandemin startade skickade regeringen ut en efterlängtad skrivelse på remiss. I Ds 2019:30 Vissa följdändringar med anledning av spellagen tas kraven på tillstånd för förströelsespel bort. Tanken var att det hela skulle genomföras till halvårsskiftet 2020. Än finns dock ingen proposition på riksdagens bord. Det återfinns inte heller någon proposition i listan över vad regeringen kommer att lämna till riksdagen under våren eller tidig höst.

Sedan decennier tillbaka har det funnits anmälningsplikt och tillståndsavgifter kopplat till rena underhållningsspel som exempelvis arkadspel eller flipperspel. Det hela baseras på otidsenliga synsätt och gammal lagstiftning. Att det hela inte redan plockats bort är i sig en skam, och att riksdagen för ett antal år sedan riktade tillkännagivande till regeringen i frågan, efter bifallande av en motion från Centerpartiet, som ännu inte åtgärdats gör inte saken bättre.

Att ta ut avgifter hindrar bevarandet och tillgängliggörandet av en modern kulturskatt. När dyra avgifter i förhållande till intjäningsförmågan måste betalas drar sig många, inte minst samlare och andra, från att ställa ut och tillgängliggöra sina spel. Det är en förlust både för staten, som kunde ha fått skatteintäkter, det är en förlust för samhället, som förlorar en kulturskatt, och det är en förlust för den enskilde, som inte får prova på äldre typer av spel. Detta är en lagstiftning som skyndsamt borde slopas. Det finns ett färdigt förslag. Remissinstanserna håller med. Det är dags att genomföra det som redan är rejält försenat. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

När kan vi få se en proposition på riksdagens bord baserat på skrivelsen ovan?