Fråga 2020/21:2669 Bornholmstrafiken

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den vackra ön Bornholm i Östersjön cirka 40 kilometer sydost om Skåne är mycket beroende av sin trafik mellan huvudorten Rönne till Ystad. Trafiken till och från Bornholm bedrivs sedan den 1 september 2018 av rederiet Molslinjen.

Molslinjen har investerat stora summor i nya mer miljövänliga fartyg som kommer att vara till stort gagn för såväl miljö som passagerare.

Pandemin har dock satt sina spår på trafiken. En stor majoritet av de boende på och besökarna till Bornholm transporterar sig från Danmark över Öresundsbron via E65:an och sedan med färjan från Ystad till Rönne.

Inresestriktioner från både dansk och svensk sida av Öresund har varit och är fortsatt ett bekymmer för de boende i Öresundsregionen, och för de resande till Bornholm i synnerhet. Genom nationella restriktioner har därmed Bornholmsresenärerna drabbats extra hårt då de är beroende av inte bara ett lands utan båda ländernas förståelse. Några samtal mellan den svenska och den danska regeringen för att finna en lösning har mig veterligen inte skett.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ och konkreta åtgärder är statsrådet villig att vidta i syfte att säkerställa att trafiken från Danmark till Bornholm via Sverige kan återupptas så snart och smidigt som möjligt?