Fråga 2020/21:2663 Bättre koordinering mellan svenska och norska trafikmyndigheter

av Pål Jonson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt Trafikverket, som redovisat två åtgärdsvalsstudier för stråket Stockholm–Oslo, så utgör bristande koordinering och samarbete mellan svenska och norska trafikmyndigheter ett stort problem för vidareutvecklingen av den gränsöverskridande infrastrukturen mellan Sverige och Norge. Det finns en rad projekt som understryker detta faktum.

Svenska och norska myndigheter har inte koordinerat investeringarna på E18 och E16, som båda är gränsöverskridande vägar. Framför allt på den svenska sidan av gränsen i Värmland har båda sträckorna betydande problem beträffande kvalitet och till del även trafiksäkerhet. Men även för väg 61 som sedan övergår till väg 2 på norska sidan finns det exempel på bristande koordinering mellan trafikmyndigheterna. Det finns även exempel på bristande koordinering när det kommer till investeringar i järnvägsnätet. Den norska renoveringen av tågsträckan Lilleström och Kongsvinger som sker på dagtid har försvårat tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkra en bättre koordinering mellan trafikmyndigheterna på båda sidor av gränsen mellan Sverige och Norge?