Fråga 2020/21:2649 Samhällsviktiga träprodukter

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Energimyndigheten är sedan den 5 januari 2020 behörig myndighet enligt EU:s riskberedskapsförordning för elsektorn (2019/941). Förordningen syftar till en bättre samordning kring elkriser inom EU. Bland annat kräver den att medlemsländerna samarbetar med varandra. Förordningen fastställer även en gemensam ram med bestämmelser för hur länderna bör förebygga, förbereda sig inför och hantera elkriser.

Det handlar bland annat om att fastställa relevanta elkrisscenarier samt att upprätta en riskberedskapsplan.

Det svenska elnätet grävs mer och mer ned i marken, men fortfarande är en stor del av elinfrastrukturen på många platser i Sverige trästolpar – trästolpar som vid en storm kan knäckas, förstöras och behöva bytas ut. Vi såg exempelvis vid stormen Gudrun att det inom några veckor behövdes 17 000 nya elstolpar av trä. I dag finns inget garanterat lager av sådana stolpar i Sverige, vilket innebär att det företag som tillverkar snabbt måste leverera och lagerhålla i beredskapssyfte.

Klimatforskare menar att vi måste förbereda oss för att vädret blir mer extremt i framtiden och att stormar och hård vind kan bli mer vanligt. Dessutom blir vi mer och mer beroende av elenergi då vi ställer om till ett fossilfritt samhälle. Detta är viktigt för såväl industri som samhälle.

Att vid en kraftig storm som stormen Gudrun vara beroende av att kunna importera elstolpar från annat land som kanske också drabbats kan vara riskabelt sett ur ett beredskapsperspektiv.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att de få producenterna av elstolpar i Sverige ska finnas kvar även i framtiden och/eller att en lagerhållning av elstolpar ska finnas i landet?