Fråga 2020/21:2642 Sexuellt våld i Tigray i Etiopien

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Robert Mardini, som är generaldirektör för Internationella rödakorskommittén (ICRC), larmar nu om det ökade sexuella våldet i konfliktregionen Tigray i Etiopien. Informationen härrör från personal på sjukhus och kliniker i regionen, som har tagit del av berättelser om extremt sexuellt våld. Enligt bland annat vårdpersonal har soldater från Etiopien och grannlandet Eritrea bland annat förgripit sig på offer genom gruppvåldtäkter under den fem månader långa konflikten.

Farhågor finns om att våldtäktsbrott utförs systematiskt som en del i krigföringen, vilket även oroar FN:s säkerhetsråd. Frågan om sexuellt våld i Tigray behandlades i FN:s säkerhetsråd på torsdagen, där speciellt våld mot kvinnor och flickor togs upp. ”Medlemmarna i säkerhetsrådet uttrycker djup oro över anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp, bland annat sexuellt våld ...” konstaterar de 15 medlemsländerna i rådet i ett uttalande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att agera mot det sexuella våldet i Etiopien, för att det ska tillsättas en utredning om händelserna och för att ansvariga ska ställas inför rätta?