Fråga 2020/21:2640 Covid-19-smitta under graviditeten

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tidigare är det känt att gravida kvinnor är en extra sårbar grupp under epidemier av infektionssjukdomar. Sårbarheten beror bland annat på naturliga förändringar av immunförsvaret under en graviditet.

I en ny studie som Läkemedelsvärlden rapporterar om kan man se att covid-19-smitta under graviditet kan få svåra följder för både mamman och barnet och att hälsoriskerna ökar för dem båda. En del mindre studier har tidigare visat att även covid-19 verkar vara ett allvarligt hälsohot för gravida. Nu bekräftas detta av en ny studie som har genomförts vid 43 kliniker i 18 länder i olika delar av världen och som publicerats i den amerikanska tidskriften Jama Pediatrics.

Sammanlagt medverkade 706 covid-19-positiva gravida och 1 424 icke covidsmittade gravida kvinnor. Resultaten visar att de gravida med covid-19 hade en tydligt ökad risk för bland annat havandeskapsförgiftning (76 procent högre risk) och för infektioner som krävde antibiotika (drygt 300 procent högre risk).

Drygt 8 procent av de covidsmittade gravida behövde intensivvård, jämfört med knappt 2 procent av de icke smittade kvinnorna. Dödligheten bland dessa båda grupper av kvinnor var 1,6 respektive 0,1 procent. Det var också betydligt vanligare med kejsarsnitt och tidigt igångsatta förlossningar bland de covidsmittade, liksom för tidig födsel och låg födelsevikt hos de barn vars mammor hade covid-19. Även när de covid-19-positiva gravida var symtomfria fanns riskökningar för dem och deras barn, men inte lika stora som när mamman hade symtom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Ämnar ministern och regeringen på något sätt förmedla denna information till allmänheten samt införa starkare restriktioner?