Fråga 2020/21:2633 Slutförvar av använt kärnbränsle

av Jan R Andersson (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Under debatten i ärendet Utskottsinitiativ om hanteringen av använt kärnbränsle (FöU10) framkom att klimatminister Per Bolund förordade att processen med tillståndsgivning skulle delas upp så att frågan om utökning av kapaciteten vid mellanlagret Clab i Oskarshamn och slutförvarsanläggningen i Östhammar behandlades var för sig.

Denna fråga är inte okomplicerad då en uppdelning av beslutsprocessen skulle innebära att det vetobeslut som Oskarshamns kommun beslutat ge regeringen upphävs. Detta då Oskarshamns kommuns vetobeslut är villkorat av att tillståndsgivningen för slutförvarsanläggningarna i både Oskarshamn och Östhammar ska genomföras i en samlad process.

Om regeringen väljer att gå vidare med en delad tillståndsprocess innebär det därför att regeringen riskerar att få ett negativt vetobeslut från Oskarshamn samt att processen försenas avsevärt. Ytterligare förseningar skulle också skapa stora kostnader samt riskera vår framtida elförsörjning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Är det statsministerns och regeringens samlade uppfattning att en uppdelad tillståndsprocess för slutförvarsanläggningar i Oskarshamn och Östhammar bör genomföras?