Fråga 2020/21:2631 Laddningsmöjligheter i småhusområden

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Det pågår en omfattande process och görs stora investeringar för att få fram fler fordon som drivs med el. Regeringen satsar stora pengar på subventioner till eldrivna bilar och laddinfrastruktur. Samtidigt konstaterar flera hundra tusen småhusägare att deras gemensamma egendom, till exempel garage, inte får användas för laddning av bil. Landets 40 lantmäterimyndigheter tillåter inte att laddstolpar installeras eftersom de i flertalet fall anser att gällande anläggningsbeslut inte medger en sådan användning. Vänte- och handläggningstider för att få fram ett nytt anläggningsbeslut är mycket långa. Nya anläggningsbeslut innebär stora kostnader för berörda fastighetsägare och att andra typer av lantmäteriåtgärder ytterligare försenas.

Statliga lantmäteriet redovisar i sin årsredovisning för förrättningstypen Fastighetssamverkan och gemensamt nyttjande att handläggningstiden under år 2020 var i genomsnitt 92 veckor, det vill säga nästan två år.  Lantmäteriets ledning skriver:

”Långa handläggningstider och höga kostnader upplevs även som problem av kunderna. Dialogen kring processen och konsekvenserna av våra beslut behöver utvecklas då det i allmänhet är många privatpersoner som är berörda, båda av egen vilja och av tvång samt att tvistiga ärenden förekommer. Vi bedömer att kvaliteten på den rättsliga prövningen är tillräcklig, bland annat med tanke på den låga andelen återförvisade ärenden från domstol. Kunden ger positiv återkoppling rörande tillfällen i handläggningen som innebär kontakt med Lantmäteriet och handläggaren. Även i detta kundbehov förekommer variationer i interna arbetssätt som påverkar både kostnader, handläggningstider och därmed kvalitetsbedömningen negativt. Styckekostnaden har ökat jämfört med tidigare år. Förändringen mellan åren kan dock förklaras av att fler omfattande ärenden har avslutats snarare än att kostnaderna i ärendena ökat. Vi bedömer att vi behöver stärka vår kunddialog för att skapa förståelse för de moment som krävs och vad åtgärderna säkerhetsställer över tid.”

I ett inslag i TV4-nyheterna redovisar företrädare för en samfällighetsförening att han i två år har han försökt få samfälligheten att hitta en lösning för att installera laddstolpar men att ett beslut från 1973 sätter käppar i hjulet.

Frågan om laddningsmöjligheter i småhusområden har utretts av Boverket, och regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid bostäder.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

När kommer statsrådet med förslag till lösning av denna fråga som möjliggör att landets småhusägare, genom bland annat kort handläggningstid och låga avgifter till lantmäterimyndigheterna, kan skaffa laddningsmöjligheter i sina gemensamhetsanläggningar?