Fråga 2020/21:263 Arlandarådets slutrapport

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Flygets framtid är en fråga som debatteras flitigt just nu. Inte bara på grund av den rådande pandemins påverkan på resandet utan även på grund av den oklarhet som råder om regeringens avsikter med flyget långsiktigt.

Under sommaren har regeringen bett Swedavia att snabbutreda en förtida nedläggning av Bromma flygplats. Flygplatsen är ett nav för inrikesflyget i Sverige och ger hela landet snabb och effektiv tillgång till Stockholm.

En flytt av flygtrafiken från Bromma till Arlanda är i dag inte möjlig utifrån Arlandas nuvarande kapacitet. Arlanda har inte kapaciteten att ta emot fler flygplan under de viktiga pendlingsperioderna morgon och sen eftermiddag. Arlanda saknar även möjlighet att ta emot framtidens klimatsmarta flyg som drivs av vätgas och el.

Arlandarådet tillsattes för att utreda en mängd frågor och råda regeringen i deras arbete. Arlandarådet avslutade sitt arbete den 31 mars 2019. Frågan om var Arlandarådets slutrapport är har ställts i både skriftliga frågor och interpellationer under det gångna året. Ministerns svar är alltid att regeringens hantering av frågan ännu inte är klar.

Nu har det gått mer än ett och ett halvt år sedan Arlandarådet avslutade sitt arbete, och mer än halva mandatperioden har förlöpt.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Avser ministern att offentliggöra Arlandarådets slutrapport alls?