Fråga 2020/21:2627 Kinas brott mot uigurerna

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Flera kvinnor har vittnat om våldet som sker i de så kallade omskolningslägren i Xinjiang. Bland annat förekommer det tortyr, våldtäkter och sexuellt våld. USA, Storbritannien och Australien fördömer händelserna medan Kina kallar rapporterna falska.

Det sitter över 1 miljon uigurer i så kallade omskolningsläger som enligt Kina ”omskolar” uigurer och andra minoriteter. Det är fråga om politisk indoktrinering som enligt aktivister ämnar frånta uigurerna deras kultur, språk och religion. Det har även rapporterats om påtvingade preventivmedelskampanjer. Flera rapporter har avslöjat grova människorättsbrott mot uigurerna. Uigurerna är en etnisk minoritet i Kina på ungefär 10 miljoner, och majoriteten av dem är troende muslimer.

Uigurer i Kina sätts även i tvångsarbete på bomullsfälten. Över en halv miljon är i slavarbete i Kina, enligt ny rapport. Kina tvingar även uigurer till abort, sterilisering och preventivmedel.

Sverige kan inte blunda för Kinas politik, som går emot mänskliga rättigheterna och förtrycker minoriteter. Man kan inte ignorera grymheter av handelsmässiga eller ekonomiska skäl. Mänskliga rättigheter måste ligga i centrum för bilaterala och multilaterala diskussioner. Kina utövar folkmord på den uiguriska minoriteten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt ämnar ministern agera mot Kinas fortsatta systematiska brott mot mänskliga rättigheter vad gäller den uiguriska minoriteten?