Fråga 2020/21:2626 Mäns våld mot kvinnor

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Fem kvinnor har dödats på tre veckor. Detta kan vi ta del av i medier.

I Nyhetsmorgon på TV4 där ministern deltog den 4 april hänvisas till att regeringen har skärpt straffen och att det också ligger förslag som ska införas för den som bryter mot kontaktförbudet.

I samma inslag på TV4 berättar justitieministern att pengar till kvinnojourer har ökat från 25 miljoner kronor till 150 miljoner kronor och att regeringen fortsätter att göra satsningar på detta.

Att det kommer pengar till kvinnojourerna är bra utifrån de behov som finns, men bakom behoven ligger att samhället misslyckas med att skydda kvinnor som behöver fly från sina hem och ta sin tillflykt till kvinnojourer. Det omvända skulle behöva hända. Det borde vara de män som angriper kvinnor som ska lämna hus och hem.

Mikael Johansson, sektionschef för brott i nära relationer, polisregion Stockholm syd, som också deltar hos TV4 den 4 april, berättar att polisen inte kan använda hemliga tvångsmedel på samma sätt som i andra grova brott. Han säger samtidigt att brott mot kvinnor är grova brott som sker bakom stängda dörrar och många gånger utan insyn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att regeringen lämnar förslag att om det finns skäl ska kontaktförbud kunna förenas direkt med elektronisk fotboja samt ge polisen de verktyg de anser sig behöva mot mäns våld mot kvinnor?