Fråga 2020/21:2623 Dyslexiutredningar

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tusentals elever klarar inte skolan. Det är ett misslyckande för samhället att inte alla elever får rätt stöd tidigt för att klara sin skolgång.

Behoven och de individuella förutsättningarna kan skifta. Därför måste det finnas en ökad medvetenhet på skolorna kring olika funktionsnedsättningar.

Ett omfattande problem som vi sett under många år i skolan är brister i stödet till elever med dyslexi men också till de som har dyskalkyli. Liberalerna har återkommande i riksdagen efterfrågat flera initiativ och reformer för att förbättra stödet i skolan för elever med dyslexi. Det gäller hjälpmedel i samband med de nationella proven men också kompetensutbildning för lärare.

Ett annat återkommande problem som vi ser i flera kommuner och även regioner, senast i Västmanland, är avsaknad av logopeder eller dyslexipedagoger som på kommunal nivå eller i regionen har ett utpekat ansvar att genomföra utredningar. När detta inte fungerar brister hela kedjan, vilket innebär att skolan missar att upptäcka elever tidigt. Det är inte ovanligt att många elever upptäcks i vuxen ålder senare inom vuxenutbildningen och på folkhögskolorna. Stödet måste in långt tidigare.

Tillämpningen och tolkningen av regelverket verkar dessutom variera i landet och inom de olika länen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer regeringen att initiera en lagändring för att förtydliga ansvaret i syfte att säkerställa att elever får rätt dyslexistöd?