Fråga 2020/21:2622 Arbetsförmedlingens insatser i Västmanland

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sedan 2019 pågår en reformering av Arbetsförmedlingen. En konsekvens är att antalet fysiska lokaler och därmed närvaron påverkats. Särskilt synbart blir det på mindre orter, såsom i Fagersta kommun i Västmanland.

Jag vill understryka hur viktigt det är att statens insatser fortsatt finns för att aktivt stötta och komplettera de lokala initiativen, även om Arbetsförmedlingen inte har kvar ett fysiskt kontor. Ett sådant exempel är servicekontoret som är till för att stötta de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Även om det är centralt att även kommunerna prioriterar utbildning, vuxenutbildning och vissa arbetsmarknadspolitiska insatser är det särskilt angeläget att regeringen tar ett ansvar för hela landet och i synnerhet för de orter som är särskilt utsatta utifrån faktorer som utanförskap, arbetslöshet med mera.

Den oro som bland annat Fagersta kommun ger uttryck för behöver mötas med en aktiv dialog gentemot den lokala nivån.

Det finns alltså fortfarande ett behov av att komplettera de lokala insatserna, inte minst i de kommuner som har ett särskilt tufft uppdrag inom arbetsmarknadspolitiken.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta initiativ avser regeringen att vidta för att statens och Arbetsförmedlingens insatser kan bidra till bättre service i Västmanland?