Fråga 2020/21:2621 Utökat konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostäder

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det finns ett behov av utökat konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostäder. Regeringen har nyligen lagt fram förslag till en ny fastighetsmäklarlag där förstärkningar föreslås i fastighetsmäklarbranschen. De förslag till förändringar som tas upp där gäller endast just den branschen, vilka förvisso kan ha positiva effekter för konsumenter, men det är inte tillräckligt.

Det framkommer i rapportering att det saknas information till konsumenter inför bostadsköp, i synnerhet vid nyproducerade bostäder. Detta är viktiga köp, ofta de största i livet, och myndigheter som Konsumentverket och Boverket skulle behöva fokusera mer på frågan.

Riksrevisionens rapport om konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter behandlades i civilutskottets betänkande 2020/21:CU2. Då uppmanades regeringen att återkomma med förslag på bättre skydd för köpare av nya bostadsrätter vid förseningar av nyproducerade bostadsrätter samt förbättrad information och förtydligat ansvar för fastighetsmäklare och bostadsutvecklare. Gällande förtydligat ansvar för fastighetsmäklare är alltså nya förslag aktuella, men förbättrad information till köpare saknas.

Ett helhetsgrepp i frågan om ökad konsumenttrygghet vid köp av nyproducerade bostäder behövs.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur och när avser statsrådet att möta upp behovet av utökat skydd för köpare av nyproducerade bostäder?