Fråga 2020/21:2619 Undantag i lagstiftningen om månggifte

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringens proposition 2020/21:149 Förbud mot erkännande av utländska månggiften, som syftar till att totalt förbjuda nya erkännanden av polygama äktenskap, är tandlös och leder till att erkännanden av djupt patriarkala äktenskapsstrukturer även fortsättningsvis tillåts ske i Sverige.

När jag lyfte detta under riksdagens frågestund den 8 april sa Morgan Johansson följande: ”Hela syftet med den här lagstiftningen vi har lagt på riksdagens bord är att vi inte ska erkänna månggiften, och det är klart och tydligt så att det är det vi föreslår.” Tvärtom är det klart och tydligt inte så som justitieministern säger. På sidan 19 i propositionen finns ett uttryckligt yrkande om att man vid synnerliga skäl ska kunna erkänna månggiften. Regeringen menar till och med att undantag är nödvändiga. Jag uppmanar därför justitieministern att läsa sin proposition en gång till.

De synnerliga skälen är dock alltför otydliga. I artikeln Polygama äktenskap i svensk och norsk rätt: finns det behov av lagstiftning? (Livsfellesskap – Rettsfellesskap: Festskrift til Tone Sverdrup, red. Asland, Syse, Kjaerheim Fredwall, Waerstad 2021) skriver Göran Lind, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, att undantagen riskerar att undergräva det allmänna förbudet och förtroendet för lagen. Exempelvis vill man göra ett undantag om ett icke-erkännande av en polygam äktenskapsrelation skulle vara ekonomiskt betungande. Problemet är att undantaget blir alltför brett om det ska utgå ifrån vad som är ekonomiskt betungande.

Liberalerna har alltid och kommer alltid att bekämpa patriarkala regler och strukturer var de än finns. Sveriges äktenskapslagstiftning ska följa principen om att endast erkänna jämställda relationer, vilket är oförenligt med månggifte. 

Med anledningen av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Givet förslaget om undantag från icke-erkännande av månggiften vid synnerliga skäl som finns på sidan 19 i propositionen, kan ministern förklara hur undantagen är förenliga med ett allmänt icke-erkännande av månggiften​?