Fråga 2020/21:2609 Ökade regelkostnader för företag

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I närtid presenterade Tillväxtverket sin slutrapport Regler som påverkar företagens kostnader och konkurrenskraft åren 2013–2020. Trots regeringens och Ibrahim Baylans ständiga utspel och retorik rörande behovet av regelförenkling, minskade kostnader för administration och så vidare framgår det i rapporten att företagens årliga administrativa kostnader har ökat med 4 miljarder under tidsperioden och att de årliga produktions- och investeringskostnaderna har ökat med cirka 8 miljarder kronor sedan 2016.

Detta samtidigt som regeringen har haft som mål att de administrativa kostnaderna för företag till följd av regler ska minska. Tillväxtverket betonar i slutrapporten även att det sällan är enskilda krav som tynger företagen mest, utan att det stora problemet består av den samlade regelbördan. Mot den bakgrunden uppstår ett behov av att från politikens sida utgå ifrån ett helhets- och processperspektiv när man tar sig an regelförenklingen – någonting som Sverigedemokraterna återkommande gjort i sina kommittémotioner.

Andrea Femrell, vd för Näringslivets Regelnämnd NNR, kommenterar rapporten på följande sätt: ”För oss inom näringslivet var det ingen nyhet, men väl tråkigt att svart på vitt konstatera att denna och tidigare regeringar misslyckats med att sänka företagens regelkostnader. Detta bör tas på allvar av regeringen som nu är i slutskedet av att ta fram de nya regelförbättringspolitiska målen. Ska målen bli något värda krävs kraftiga åtgärder och en samordnad process mellan regering och myndigheter för att nå dit.”

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att få bukt med denna problematik?