Fråga 2020/21:2602 Rysslands hotfulla agerande mot Ukraina

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Under påskhelgen rapporterades det att Ryssland ha genomfört truppförflyttningar vid gränsen till Ukraina. Enligt Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA), vill Ryssland dominera hela Ukraina och hindra landet att gå med i Nato. Militäralliansen Nato kräver att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Ukrainas territorium och att landet minskar sin militära närvaro i regionen.

Rysslands intresse för Ukraina är främst politiskt. Det handlar om att få politisk kontroll över de forna sovjetiska områdena. Men det handlar även om målet att Ryssland ska bli en stormakt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen agera gentemot Rysslands hotfulla agerande mot Ukraina?