av Elin Segerlind (V)
till Statsrådet Jennie Nilsson (S)
Så gott som alla jägare i Sydafrika, 99 procent, är utländska jägare. Många gånger sker jakten på djur som avlats fram för att just skjutas och hamna på någons vägg som en trofé. Ett lejon kan till exempel sövas för att transporteras till ett område där det sedan jagas i en jaktpark. Enligt den granskning som nyligen gjordes av Expressen är det just den här typen av jakt som flera av de 82 svenska troféjägarna ägnat sig åt.
Troféjakt sker också på utrotningshotade djur. I dag är omkring 200 000 lejon kvar i det vilda, och den afrikanska elefanten har minskat med 96 procent de senaste 100 åren. Förlusten av arter runt om i världen är nu också välkänd; enligt WWF:s Living Planet Report 2020 har bestånden av vilda ryggradsdjur minskat med 68 procent sedan 1970. I dag står också de vilda däggdjuren för bara 4 procent av biomassan på land, en drastisk minskning.
När det gäller troféerna som jägarna velat ha med hem till Sverige visar Expressens genomgång av ansökningarna till Jordbruksverket att det handlar om lejon, leoparder och elefanter bland många andra djur. Djur som många gånger är under stor press.
Att sätta ett pris på ett lejon på det här sättet och sedan låta rika människor från världen över komma och jaga är ett beteende bäst förpassat till historieböckerna. Sverige kan inte förbjuda troféjakten som sådan, men flera länder har helt eller delvis stoppat importen av troféer. Sverige är dock inte ett av de länder som helt stoppat importen. För att skydda de hotade arterna har världens länder kommit överens om att begränsa handeln i Cites (Convention on international Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Importen av jakttroféer till Sverige styrs av EU:s gemensamma lagstiftning och varierar över åren avseende vilka jakttroféer som tillåts importeras.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:
Avser statsrådet att verka för att Sverige ska kunna införa permanent importförbud av jakttroféer?