av Elin Segerlind (V)
till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)
När EU nu tar fram en lista på hållbara investeringar, ett av de mest aktuella exemplen på EU:s arbete med den gröna given, så finns det anledning att från svenskt håll oroa sig över regeringens inställning till listan. Den så kallade taxonomin är ett instrument för att styra investeringar i finanssektorn i rätt riktning och bidra till EU:s klimatmål. Redan i somras ställde sig EU-parlamentet bakom förslaget, som även välkomnades av klimat- och miljörörelsen. Förslaget mötte kritik, och kommissionen har efter det arbetat med att ändra i förslaget.
Det nya förslaget väntas antas av kommissionen den 21 april. Det som har kommit ut kring förslaget än så länge visar på stora försämringar och riskerar att bli ”greenwashing”.
Sverige har varit pådrivande för att få till förändringar av ursprungsförslaget. Efter invändningar från Sverige väntas nu även biobränslen från skogsbruket att klassas som ”långsiktigt hållbar”, i stället för som i det ursprungliga förslaget, som en tillfällig ”övergångslösning”. Här är det tydligt att den svenska regeringen gett efter för påtryckningar från den mäktiga svenska skogsindustrin, i strid med klimatforskningen.
I Sverige har regeringen arbetat tillsammans med en referensgrupp för att ta fram sitt förslag och sin ståndpunkt kring taxonomin. Vilka som ingår eller inte ingår i den referensgruppen är oklart för allmänheten.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:
Vilka har ingått i den svenska referensgruppen som varit med och tagit fram regeringens positionering kring EU-kommissionens förslag på taxonomi?