Fråga 2020/21:2595 Hemlig avlyssning av grovt kriminella

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En stor mängd data som rör grovt kriminella i Sverige har som bekant landat hos Polismyndigheten. Tack vare denna data har också några av Sveriges mest fruktade gängkriminella kunnat ställas inför rätta, vilket på allvar också inneburit att grovt kriminella gäng blivit skadeskjutna. Från höger till vänster i svensk politik lär vi välkomna att polisen äntligen kunnat angripa grovt kriminella i Sverige. Att så är fallet har vi också sett, inte minst då statsrådet Mikael Damberg uttalat att han välkomnar de gripanden som skett.

Detta ställer en rad frågor. Om vi bortser från den i allmänhet svaga svenska lagstiftningen för att faktiskt lagföra och hålla yrkeskriminella bakom lås och bom, saknas också polisens möjlighet att inhämta den typ av uppgifter som deras franska motsvarighet kunnat inhämta. Statsrådet Mikael Damberg har dessutom klargjort att det inte finns någon ambition att ändra på detta. Det blir därför, milt uttryckt, ganska paradoxalt när statsrådet inte har några problem med att Sverige mottar data från Frankrike, som anskaffats genom avlyssning av gängkriminella, men är emot att den svenska polisen har samma verktyg. Detta synsätt tyder på att statsrådet har mer förtroende för den franska polisen än för den svenska.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kan vi förvänta oss att statsrådet verkar för att svensk polis ska kunna använda sig av samma verktyg som fransk polis framöver, dvs. hemlig avlyssning av grovt kriminella, och om inte, varför​?