Fråga 2020/21:2590 Förföljelsen av syrianer i Turkiet

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan den väpnade konflikten mellan PKK och turkiska staten startade år 1984 har syrianer och andra kristna invånarna drabbats hårt i sydöstra Turkiet. Konflikten, och det faktum att kurdiska klaner som med våld styr stora delar av området, har gjort det svårt för ursprungsbefolkningen syrianer att bo kvar i hemlandet. Det råder brist på respekt för mänskliga rättigheter, och de kristnas framtida existens i kristendomens vagga är hotad. För att syrianer och andra kristna invånare ska kunna leva kvar i området måste den turkiska staten ta sitt ansvar och skydda kristna invånare från utpressning, hot, våld och intrång på syriansk egendom från lokalbefolkningen och inte minst från beväpnade PKK-anhängare.

Syrianer är turkiska medborgare och en fredlig minoritet i landet, och de förväntar sig att staten garanterar deras säkerhet och trygghet samt skyddar deras religiösa och kulturhistoriska byggnader. Turkiet måste nu ta större ansvar och skydda syriansk egendom, såsom religiösa och kulturhistoriska byggnader. 

Enskilda munkar och präster som i dag tar hand om kyrkor och kloster i området hotas och utpressas för att ta ställning i den väpnade konflikten mellan den turkiska staten och kurdiska rebeller. En utav dessa är den syrianska munken Sefer Bileçen som arresterades den 9 januari 2020 och anklagas för samröre med den kurdiska väpnade gruppen PKK. 

Sefer Bileçen har vigt sitt liv åt att tjäna kristendom och har från ärkebiskopen fått i uppdrag att verka i det syrisk-ortodoxa klostret Mor Yakup i provinsen Mardin i sydöstra Turkiet.  Inom detta uppdrag ingår även att välkomna både utländska och inhemska besökare som vill ta del av den mycket betydelsefulla religiösa och kulturhistoriska byggnaden. Munken Sefer Bileçen gör ett heroiskt arbete för sin kyrka i en mycket osäker miljö. 

Genom tvivelaktiga anklagelser från turkiska staten om att ha huserat terrorstämplade kurdiska rebeller har domstolen i Mardin den 7 april 2021 dömt munken till 25 månaders fängelse. 

Det finns goda anledningar att ifrågasätta rättssäkerheten i fallet med munken Sefer Bilecen som, precis som många andra syrianer, tycks ha hamnat i kläm i en konflikt som de inte är delaktiga i.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att ta upp detta bilateralt med Turkiet och lyfta frågan till EU:s utrikesråd?