Fråga 2020/21:2577 Civilsamhället i Belarus

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Sedan förra året har omvärlden följt frihetskämparnas modiga men också farliga arbete i Belarus. Det samtidigt som regimens motåtgärder hårdnat och blivit alltmer brutala. Otaliga är rapporterna om övergrepp. Information om våldtäkter och tortyr från fängelser samt arrester kommer fortlöpande, liksom att människor spärras in på politiska grunder. Kraven på demokrati och öppenhet slås brutalt tillbaka.

Ett antal av de ledande företrädare som står i spetsen för motståndet mot Lukasjenko har frivilligt sökt fristad utomlands eller i en del fall kastats ut. I Sveriges närområde som Litauen och Polen finns kontor för de grupper som åtnjuter respekt av de människor i Belarus som nu lever under ett kännbart totalitärt förtryck. Samtidigt är det en kamp som kräver både internationellt stöd och pengar.

Den svenska regeringen har sett till att biståndsåtgärder riktade mot Belarus har förändrats i syfte att inte stötta staten utan i stället det civilsamhälle som är satt under stort tryck. Även de grupper som nu befinner sig i exil, exempelvis i Litauen där presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja befinner sig, behöver uppbackning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att stötta civilsamhället i Belarus i form av de grupper som nu tvingas befinna sig i andra länder som Litauen för att utföra sin frihetskamp?